citroenlimonade

Wenen! – I

Posted on: November 29, 2015

Ik bevond mij vorig weekend in Wenen waar ik op bezoek was bij vriend G. Ik schreef tussendoor de nodige pagina’s vol met wat ik meemaakte en hieronder de ongecensureerde tekst. Dat betekent niet dat je je hoeft schrap te zetten, maar dat sommige delen in tegenwoordige tijd zijn en andere terugblikkend. Oh en er zijn illustraties!

De trein van 03.02 uur via Delft en Leiden naar Schiphol zit bomvol en ruikt/stinkt naar alcohol en fastfood. Gesprekken verlopen te luid en niet zo vlot meer en worden overstemd door het geluid van krakende chipszakken, blikjes energiedrank die opengemaakt worden en gesnurk. Al met al is het niet een trein die je voor je lol, of rust, neemt.

Om 04.10 uur is op Schiphol Plaza alleen de La Place open waar de mensen in de rij staan. Ik zit op een bankje met mijn eigen meegebrachte thermosbeker vol zwart vloeibaar goud en moet even wennen aan de drukte. Grappig hoe het buiten, op de weg en in de trein zo stil en verlaten is dat je jezelf de enige persoon waant die op en in beweging is, maar dan kom je op Schiphol waar het al volop levendig is met allemaal andere mensen die dachten dat ze de enige waren die op en in beweging waren.

Eenmaal door de douane (“wachttijd <1 minuut” volgens het informatiebord en dat klopte) begint dan het wachten en hangen omdat de winkels hier dan wel open zijn maar niet van het soort dat je er twee uur snuffelend in door kunt brengen. Maar goed, ik heb de gate gevonden en er zijn van die fijne relaxstoelen waar ik in plof, mijn boek uitlees en het laatste restje van mijn koffie drink totdat ik stuiterend naar de gate kan.

Het blijkt ook maar weer wat een onzin de bookingwebsites zijn met hun “nog drie plaatsen beschikbaar op deze vlucht”-waarschuwingen. As if. Het halve vliegtuig is leeg; de twee stoelen naast mij ook dus dat is wel lekker! Het uitzicht is minimaal; maar de uitdrukking “achter de wolken schijnt de zon” is waar, want eenmaal door het wolkendek schijnt ze volop.
Oh yummie: ontbijt! Een ondefinieerbaar broodje dat zelfs door het verpakkingsmateriaal heen zoet geurt. Oostenrijkse delicatesse?
update: het bleek een vierkant soort van platgeslagen croissant te zijn met abrikozenjam in het midden. En het smaakte niet zo vies als dat klinkt.

De man aan de overkant van het gangpad zit voorover geleund te slapen, met zijn hoofd tegen het opgeklapte tafeltje. Ik denk dat hij bij het wakker worden een deuk in zijn voorhoofd heeft van het slotje. (Ik weet hoe dat voelt want dat had ik na een nogal abrupte landing op Kos ook: auw)

Na een abrupte landing (gelukkig niet zo erg als op Kos maar het voelde toch alsof er aan de noodrem werd getrokken) sta ik snel buiten want hoezee! voor reizen met niet meer dan handbagage! (Grappig detail: het afhaalpunt voor grote bagage bestaat hier niet alleen uit een extra grote koffer en een fiets, maar een fiets en een paar ski’s.)

G stond me al op te wachten en na een Hello Goodbye-momentje zijn we met de auto die pal buiten de aankomst-hal stond, naar zijn huis gegaan.
Zoals gebruikelijk ging het gesprek meteen los en van de hak op de tak en was er aan gespreksstof geen gebrek. We hebben mijn tas binnen gezet, het logeerbed opgemaakt en hebben toen tijdens een bagelbrunch verder gekletst. Tegen deze tijd waren het klimaat, het vluchtingenprobleem en internetgebruik al doorgenomen. Boodschappen gedaan bij de buurtsuper (bekentenis: ik vind een supermarktbezoek in het buitenland leuker dan misschien normaal is) en toen thuis gerelaxed en een documentaire gekeken over online pesten en chantage. Omdat we daarna wel aan iets leuks toe waren, gingen we met de metro het centrum in. Tip: bezoek Wenen eind november! Supersfeervol met kerstmarkten op zowat ieder plein. En hoewel die kramen overal zo’n beetje hetzelfde verkopen (snoep, baksels, chocola, punch, glühwein, kerstboomornamenten) is het allemaal kerst-gerelateerd en is er geen onderbroeken-verkoper in zicht (zie: iedere willekeurige kerstmarkt in Nederland). Ook hoor je er geen Wham! of Mariah Carey maar zacht getingel van kerstklokjes of zelfs helemaal niks, alleen het geklets van de bezoekers. Verademing!
Op de Weihnachtsmarkt bij het Maria-Theresienplatz hebben we een kop warme chocolademelk-met-rum op (yum!) en wat het ook gezelliger maakt: je krijgt dat niet in een papieren of plastic beker, maar in een figuurtjes-mok (kerstlaars of hartje) met vrolijk kerst-design er op. En hoewel ik bijna achterover sloeg van de prijs, bleek dat inclusief vier euro statiegeld te zijn die op de mok zit.

060  067

 
Omdat ook in het buitenland mensen op mij afkomen met vragen, hebben we een paar Medelanders de weg gewezen naar de grootste kerstmarkt van Wenen en zijn toen gauw verder gegaan. Via de een na duurste winkelstraat, maar voor mijn gevoel wel de langste, zijn we naar een grote boekwinkel gelopen die een flinke sectie Engelstalige boeken had.
“Where is human nature as weak as in a bookstore?” (Henry Ward Beecher).
“Oh die is goed”, “Die vind je leuk”, “Als je die andere hebt gelezen, vind je deze ook mooi”. Ik kan altijd nog als personal shopper in een boekwinkel aan de slag. We verlieten de winkel met een flinke stapel en wandelden terug door dezelfde winkelstraat waar ik me tot G’s plezier bleef verbazen over de sigarettenmachines die overal hangen. Ik had ‘m al gewaarschuwd voor die kleine obsessie dus no worries. En dan waren er ook nog drie (!) tabakswinkels in die ene straat. En dan stonden er ook nog complete rijen in die winkels he. (Waar halen Nederlandse rokers hun materiaal eigenlijk? Je kunt toch ook niet voor alles in de supermarkt terecht? Of wel? Ik ga er eens beter opletten.)
We struikelden langs weer een kerstmarkt en haalden er een enorm stuk wortelcake die we lopend op hebben gegeten waardoor we onder de poedersuiker zaten (niet voor het eerst!) en hebben ‘m weggespoeld met een enorme beker van de Starbucks (ik moet bekennen: de Caffe Latte was heel lekker).
Thuis onze vermoeide voeten wat rust gegund en tijdens het eten verder gekletst en toen we weer opgewarmd waren (buiten is het koud!) en we onze voeten er weer tegenaan konden, zijn we daarna zijn we weer naar buiten gegaan om de kerstverlichting in het centrum te bekijken. Dat viel niet mee want in de helft van de straten hingen de lampjes er wel, maar waren ze nog niet aan. Goed, dat mocht de pret niet drukken want de Stephansdom stond er mooi bij (verlicht in de kleuren van de Franse vlag) en in de zijstraten brandde de kerstversiering wel. We liepen nog langs een andere kathedraal die volgens G het bezichtigen waard was maar er bleek een dienst gaande te zijn dus daar hebben we alleen vanuit de deuropening even naar binnen gegluurd en het was inderdaad heel mooi en overdetop barok. Dat het orgel bespeeld werd, was de kers op de taart.

(niet)lichtjestoer Wenen

Via het paleis van Sissi, langs de Nationaalbibliothek (allemaal erg mooi verlicht) naar het Rathaus gelopen waar de grootste kerstmarkt van de stad is met meer dan 140 kramen. De verlichting maakt het spectaculair en het was er gezellig druk (tip: ga er niet in de week voor Kerst heen want dan schijnt het zo druk te zijn dat de locals niet eens meer gaan). Er is een apart gedeelte voor kids en er rijdt een kersttreintje rond. Maar goed, daar zijn we ver bij uit de buurt gebleven en we hebben zelf gewoon over de markt geslenterd en een beker punch gedronken, die zoet en sterk was maar toch wel erg lekker en toen zijn we terug naar huis gestrompeld want dit alles op drie uurtjes slaap viel niet mee.
To be continued..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements

  • None
  • citroenlimonade7: Was geen excuus hoor; maar gewoon vergeten te noteren en nu kan ik niet alsnog terugbladeren om een zin uit te zoeken. Mocht jij iets moois tegenkomen
  • henny westerveen: nou ja zeg mijn boek [😜] ik moet het dus wel gaan lezen nu. er zat trouwens helemaal gaan dwang om het in te leveren bij mij hoor, dat was een
  • henny: Nee, Geef mij maar Rotterdammers

Categories

%d bloggers like this: