citroenlimonade

Met glans van de schans

Posted on: January 1, 2013

“De Finnen zitten in een wak nadat ze jarenlang gedomineerd hebben.”
“Gunstige wind voor een prachtig vluchtelement.”
“Bulgarije is een land met een bescheiden springtraditie.”

Als je dit leest en je hebt een vraagteken boven je hoofd zweven, dan heb je niet naar het schansspringen in Garmisch Partenkirchen gekeken.
Garmisch Partenkirchen. Alleen al voor die prachtige naam zet je de tv toch aan?
Ieder jaar is er eerst even dat hoe-zat-het-ook-al-weer-gevoel, maar asjemenou, het went toch weer snel. Je weet dat je het weer te pakken hebt op het moment dat je je kater negeert en voor het eerst juicht bij het herkennen van een goede sprong; rustige vlucht en stabiele landing rond de tweede rode streep. Vanaf dat moment is het puur genieten. Van de irritante koeienbellen waarmee het publiek staat te zwaaien tot de nieuwste spelregels die geduldig worden uitgelegd (coaches mogen op een knop drukken en de afzetbalk een treetje laten zakken: gekkenhuis!).
Er springen “lucky losers”, en mannen met Milka-helmen. Deelnemers van 34 zijn bejaarde springers en 80% van de Noren heet Anders. Er zijn “computer-graphics” die de windstromingen op de schans in beeld brengen en andere statistieken laten zien hoe de krachtverdeling per ski is bij de afsprong. Je vraagt je af waarom die andere drie schanstoernooien in vredesnaam niet op deze manier worden uitgezonden en neemt je voor een pleitbrief te sturen aan Studio Sport. Maar dan is het afgelopen (gefeliciteerd Anders Jacobsen), de tv gaat uit en je begint aan het opruimen van de puinhopen van de avond ervoor. En voor je het weet is het 2 januari en begint het gewone leven weer en denk je niet langer aan schansen en jurywaarderingen en die pleitbrief komt er natuurlijk ook nooit. En dat geeft ook eigenlijk helemaal niet want daardoor blijft dat ene evenement precies zo speciaal als het is.
Gelukkig nieuwjaar!

Dansnummer van de dag: J. Strauss – Radetzky Mars

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements

  • None
  • citroenlimonade7: Was geen excuus hoor; maar gewoon vergeten te noteren en nu kan ik niet alsnog terugbladeren om een zin uit te zoeken. Mocht jij iets moois tegenkomen
  • henny westerveen: nou ja zeg mijn boek [😜] ik moet het dus wel gaan lezen nu. er zat trouwens helemaal gaan dwang om het in te leveren bij mij hoor, dat was een
  • henny: Nee, Geef mij maar Rotterdammers

Categories

%d bloggers like this: